Ritas Jul

Historien om Ritas Jul

Ritas Jul var Danmarks Radio radio julekalender i 1980. Jeg fik opgaven et år før. Man var så venlige at ringe mig op i november 1979 så jeg kunne bruge julen til at samle inspiration. Det var en stor udfordring for jeg mistede mit gode julehumør da jeg blev voksen. Det er noget der sker for de fleste. Barndommens jul er magisk og denne fortryllelse kan nemt forsvinde den dag man træder ind i de voksnes rækker. Det skete for mig. Jeg kunne sagtens nyde aftenen med den gode mad og træet. Men magien var forsvundet. Så hvad skulle jeg gøre.

Jeg havde mine herlige to drenge på det tidspunkt. En på 3 år og en på 9. Desperat kastende jeg mig ud i en vanvittig pyntning. Som blev vildere og vildere efterhånden som måneden gik. Kæmpestore kravlenisser, gialander som hang fra væg til væg. Enorme vatsne landskaber. Det virkede. Jeg kom i det mest fantastiske julehumør og drengene og naboerne havde en fest.

Og det blev så udgangspunktet for fortællingen som jeg skrev i sommeren 1980. Jeg lagde ud med ideen om Rita der ville sørge for at hendes far kom i julehumør. Da jeg satte mig til skrivemaskinen, var jeg ikke klar over hvad der ville komme til at ske. Fortællingen om farens amok pyntning foldede sig ud, postbuddet stod pludselig uden for døren og farmoren kom på besøg. For ikke at tale om nissen der blev trukket til. Alt sammen til mig egen store overraskelse.

Radio julekalenderen blev en stor succes så jeg udgav den som bog i 1982 med sort hvide illustrationer. Lydbogen kom senere og kan nu lånes på e-reolen. Bogen blev genudgivet på forlaget Jensen & Dalgaard i 2014 i ny og farvestrålende opsætning.

Læs og lyt til eksemplerne her på webstedet.

Kærlige hilsener

Gunnar

Lydbogen

Hør kapitel 4 af Ritas Jul her

Ritas Jul kapitel 1

Læs hvordan det starter