Willes vilde univers:

 

Uhygge og erkendelse

 

Lyden af et dunkende hjerte, en kvinde og en mand, der skiftevis skændes og morer sig sammen. Synet af en stue med glasskår overalt, rådne madvarer på bordet, forkullet papir på gulvet og blod på møblerne, væggene og billederne.

 

Det er, hvad man møder, når man træder ind i Gunnar Willes installationskunstudstilling "Det Evige - Univers - Og Sofa" på Museet for Samtidskunst i Roskilde. Her er hele stueetagen indrettet som en mands erindring om en meget voldsom episode i hans liv. En episode, han ikke har gjort op med.

 

Lige så dyster og grum, som stueetagen er, lige så lys og afslappende er førstesalen. Her ser vi mandens forsøg på at erkende, hvad der er sket. På fire tv-skærme følger vi hans besøg hos en psykolog mange år senere, og på film ser vi ham på sit dødsleje, hvor han endelig forsoner sig med sin fortid.

 

I udstillingens sidste rum er forsoningen endelig sket. Rummet er stort og lyst, og på væggene hænger små, farvede trækasser med varianter over samme motiv: en frit svævende kugle i et rum, og en skikkelse, der betragter den.

 

Manden har fundet hvile og befinder sig et sted i evigheden.

 

Se de to videoindslag, hvor Gunnar Wille selv viser rundt på udstillingen:

Indslag 1 - stueetagen med den uhyggelige lejlighed

Indslag 2 - førstesalen med tv, symfoni og kasser

...tilbage til hovedhistorien

Tekst og Fotos:

Michael Kistrup og Morten Juul