Willes vilde univers:

 

En symfoni af kasser

 

Udstillingen på Museet for Samtidskunst udspringer af et andet projekt, Gunnar Wille arbejder med: En koncert opført af et komplet symfoniorkester og solister tilsat en interaktiv billedstrøm, som vil forandre sig for hver gang, symfonien bliver opført. For to år siden modtog han og komponisten Hans Erik Philip 850.000 kroner af Kulturministeriets udviklingsfond som støtte til at realisere projektet.

 

Det viste sig imidlertid at være svært for Gunnar Wille at komme i gang med selve symfonien. I stedet begyndte han at arbejde med en ny udtryksform: tredimensionelle trækasser med ternet gulv, et stort vindue ud mod universet, en planet svævende i loftet og en skikkelse, der står i det ene hjørne og ser på. Et motiv der for alvor satte gang i tingene.

 

"Det var meget euforiserende. Jeg gik sådan lidt amok, og da jeg havde lavet en, tænkte jeg, at jeg hellere måtte lave en til. Så pludselig var der gået de der mange måneder, hvor jeg bare malede og malede og malede, uden at tænke på noget som helst."

 

Det endte med, at der var 23 kasser. Og med udsigten til, at der ville gå flere år, før finansieringen til hele opførelsen af symfonien ville være på plads, besluttede han sig for at udstille det.

 

"Da jeg stod overfor det, tænkte jeg, at nu havde jeg gjort det her kæmpe store stykke arbejde, og jeg har faktisk fundet det, jeg har ledt efter. Jeg er nødt til at udstille det - jeg er nødt til ligesom at lave en slags status. Her er det - det her er, hvor jeg er nået til nu, og det er jeg bare enormt glad for."

 

I januar i år lavede Gunnar Wille en opførelse af symfonien i Budapest med et halvt symfoniorkester. Et uddrag af symfonien kan opleves på udstillingen i den del, hvor den gamle mand ved sin død forsoner sig med sin kone.

 

"Symfonien dækker faktisk hele historien om den samme mands liv. For eksempel vil den grusomme begivenhed, der har fundet sted i lejligheden på udstillingen, blive afdækket i symfoniens fortælling."

 

"De kasser er specielle, for dem skal man ikke forstå. Dem skal man opleve eller fornemme."

- hør lydklippet

...tilbage til hovedhistorien

Tekst og Fotos:

Michael Kistrup og Morten Juul