Willes vilde univers:

 

Modsætninger mødes

 

Titlen "Det Evige - Univers - og Sofa" er en sammenfatning af de elementer, udstillingen indeholder.

 

Det Evige" refererer til det evige liv, og sammen med "Universet" er det et af de bærende temaer i udstillingen. Det handler om, at man som menneske skal finde sin plads, eller affinde sig med sin plads, i det store billede.

 

"Det moderne menneske bilder sig jo voldsomt ind at være centrum i universet, og vi tror, vi kan styre vores liv. Vi bliver meget, meget utilpas, hvis der pludseligt sker noget andet end det, der står i ens kalender. Hvis man bliver kørt over, eller ens mor dør. Ens første reaktion er irritation - der står i min kalender, at jeg skal til møde med de og de mennesker. Og det er jo meget lidt ydmygt at have det sådan."

 

Sidste element i titlen er det mere hverdagsagtige "Sofa." Der er en sofa i udstillingen, men der er også en dybere grund til den skæve titel-sammensætning.

 

"Udstillingen er fyldt med modsætninger. Det gode, det forfærdelige, det smukke, det meget grimme - hele tiden sat op imod hinanden. Seksualiteten mod det uskyldige. Det ønskede jeg, titlen på en eller anden måde skulle afspejle."

 

Selv om udstillingens form er meget forskellig fra hans tidligere værker, så som børnebøgerne om "Skrumpen fra det ydre rum" og "Magiske Mads," er temaet ikke forandret.

 

"De børnebøger, jeg har skrevet, handlede om det samme. Og det kan også godt være det lykkedes at få det formidlet dengang, men jeg har ikke været tilfreds. Nogle af mine bøger - for eksempel den om Skrumpen - synes jeg når det. Men der er grænser for, hvor langt man kan gå, når man skriver til børn. Det er der jo ikke her."

 

"Der er masser af børn, der har set udstillingen, og de er blevet dybt skræmte."

- hør lydklippet

...tilbage til hovedhistorien

Tekst og Fotos:

Michael Kistrup og Morten Juul